Tada mladi bračni par Vincek osnovao je slastičarnu 1977. godine u Zagrebu s ponudom tradicionalnih slastica čije recepte vjerno čuvaju do danas.
Stjepan Vincek u Zagreb je došao iz Varaždina gdje je učio zanat, a samostalno su krenuli u Zvonimirovoj, 1977. nakon preuzimanja tada poznate zagrebačke slastičarne Volarić.
Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL
“Imao sam sreće što sam učio od majstora koji je bio slastičar u Beču i Budimpešti na biskupskim dvorovima što je za ona vremena bio sam vrh slastičarstva”, priča Stjepan Vincek te pojašnjava kako im je, upravo spomenuti majstor zanata, pomogao s dekoracijama i receptima prilikom otvorenja. Slastičarna Vincek godinama je širila svoje zaposlenje, devedesetih su se preselili u Ilicu, 2002. godine otvorili na Trešnjevci i Kvatriću, 2012. godine na Bundeku i 2016. godine u Tomićevoj su prezentirali bezglutenske slastice. Cijela obitelj Vincek uključena je u slatki pogon, pa tako kćer pomaže s nutricionističkim stavkama njihovih slastica, sin je zadužen za knjigovodstvene poslove, a zetovi su vrijedna ispomoć kada god zatreba.
Trude se održati svoj brend kroz edukaciju slastičara i njihovim zapošljavanjem, što im svakako i uspijeva budući da se mogu pohvaliti s preko stotinu stalno zaposlenih.
“Posao je odgovoran, sretan sam što djeca vode posao jer se kroz godine sve promijenilo”, nostalgično priča Stjepan Vincek. Slikovito prikazano, nekadašnje hitove poput štrudle od trešanja i piroške sa sirom i mesom, zamijenile su modernije i bezglutenske slastice, dok tradicionalno ljudi obožavaju njihov ledeni vjetar i kremšnitu. Osamdesetih su osmislili zagrebačku kremšnitu, koja ih prati do danas. Daleko najposjećenija lokacija svakako je slastičarna u Ilici koju turisti ne zaobilaze, a uskoro otvaraju novi proizvodni pogon u Dugavama na više od četiri tisuće kvadrata.