Isprva su bili poznati po kožarstvu i drugim gospodarskim djelatnostima, a paralelno su se radili Bermet i Muštarda, no spletom političkih okolnosti, glavni fokus ostaje upravo na tome. Bermet i Muštarda s vremenom postaju zaštitni znak grada Samobora i neizostavan dio samoborske gastro ponude.
Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u proizvodnju se uključuje Antun Filipec, kao pripadnik sedme generacije, i 1999. godine osniva obrt za proizvodnju grožđa i vina – “Obitelj Filipec”, te nastavlja tradiciju, unapređuje i proširuje krug ljubitelja i poznavatelja Bermeta i Muštarde.
Photo: PIXSELL
”Rođen sam u centru Zagreba, a u Samobor sam dolazio kod bake i djeda vikendima i za praznike. Odrastao sam uz obiteljski posao no tek sam u srednjoj školi shvatio sam da se time želim baviti. Ponosan sam na tradiciju, nasljeđe i svoje prezime. Potrebno je puno žrtve i ludosti da se ostane i opstane u takvom obiteljskom poslu. Tako da je ljubav presudila ”, otkriva Antun Filipec.
Uz stare fotografije i originalne recepte, Antun je od propadanja spasio i stoljetni bunar iz kojeg se nekada koristila voda za proizvodnju bermeta. Bunar je danas samo suvenir, ali preša iz 1864. još je u upotrebi. Bogat sadržaj i ponuda privlače turiste, a dobra preporuka ključ je svega.
”Volim boraviti u našem vinskom podrumu. Taj mir je neprocjenjiv, opuštajući. Ne planiramo se posebno širiti jer bismo onda riskirali gubitak ovakvog pristupa i obiteljske atmosfere. Planiramo se držati ovih kapaciteta i zadržati kvalitetu te prepoznatljivost ovakvog, neskromno mogu reći, obiteljskog, ali i samoborskog bisera. Svi znamo kako su gospodarske prilike u Hrvatskoj pune izazova, no to nas neće spriječiti da i dalje svoj posao radimo dobro”, zaključuje Antun.