Jesen nam se ušuljala u grad, obavijajući ga šarenim lišćem, dala je znak kako je konačno došlo vrijeme za uživanje u slasticama specifičnim za ovo razdoblje, a to su uglavnom slastice od kestena. Među zagrebačkim obrtnicima upravo se slastičarnice Vincek i M&M ističu svojom ponudom, a tu su u ponudi i prepoznatljivi paprenjaci u kojima se može uživati uz prigodne čajeve.
U prošlosti je “žir bogova” bio važna namirnica koja se spremala na razne načine, ali ponajmanje kao slastica, dok su danas poslastice od kestena pravi raj za nepce. Za sve prave kestenoljupce u Vinceku mogu uživati u raznoraznim delicijama od kestena. Tradicija izrade vlastitog kesten pirea je nešto čime se ponose od samih početaka i nešto što su sugrađani prepoznali kao simbol koji označava početak jesenskih dana.
Ponuda proizvoda od kestena iznimno je bogata, a nudi se sve od kesten pirea, kesten rolade, kesten torte, kesten deserta sve do kesten marona. Najpopularniji je dakako kesten pire jer se savršeno uklapa u jesensku atmosferu, a kada dođu hladni, tmurni i sivi dani uz ovaj desert sve izgleda živopisnije i ljepše.
Fotografija: Jasmin Strukuć/PIXSELL
”Sastojci koji se koriste za kesten pire, obećavajući zavidnu aromu: slatko vrhnje i čisti kesten izrađen s vrlo malo šećera. Zvuči kao odlična kombinacija, zar ne? Zbog toga ni ne čudi što je to poslastica u kojoj uživaju sve generacije, od male djece do osoba u dubokoj starosti jer nema pravila kada je raskošnost okusa u pitanju. Zbog toga kesten pire daje notu romantičnosti svakoj jeseni i zimi i jedan je od glavnih razloga što se veselimo dolasku jeseni”, otkrivaju nam iz slastičarne Vincek.
U jesenskoj ponudi M&M slastičarnice, uz njihove stalne adute kao što su Splitska torta i Doboš torta, u ponudi su, naravno, i kolači od kestena. Prepoznatljivi su klasični kesten pire, kocka od kestena s čokoladnim biskvitom, šlagom i čokoladom, kesten rolada i kesten parfe, ali i pire od kruške. Tu je i ukusna Varaždinska torta te novitet u ponudi, torta Čarobna jesen. Iz slastičarnice M&M sa zadovoljstvom pozivaju sve da dođu kušati i sami se uvjere zašto će ovo biti jako dobra i slatka jesen.
Fotografija: Jurica Galoić/PIXSELL
Kada pomislimo na Zagreb u jesen pomislimo i na poznati paprenjak, a obrt Paprenjak u ponudi ima nekoliko varijanti : Original, Lavanda, Čokolada, Integral i Rogač. Poseban proizvod koji potiče interakciju je i pripravak za same kolačiće nazvan ”Medena priča”. Prateći upute na Paprenjakovoj web stranici, zainteresirani se mogu okušati u pravljenju svojih kolačića i na taj se način nešto novo naučiti i pritom se zabaviti. Svi kolačići odlično idu uz mješavine čajeva iz Paprenjakove ponude, a to su Narodni, Urban i Apćiha.
U slast!