Njihov obrt temelji se na proizvodnji slatkiša kao što su lizalice, svileni bomboni te pakirane šećerne vune. Također, organiziraju i razne događaje gdje klijenti promoviraju svoje proizvode ili usluge sa kokicama, vunom, brandiranim lizalicama i bombonima te ušećerenim jabukama. Evente odrađuju njihove dvije mlađe kćeri, Matea i Nicole, kako bi si zaradile za “putovanje oko svijeta”. „Suprug i ja to podržavamo jer uvijek to odrade bez greške te su ljudi vrlo zadovoljni njihovim radom i trudom. Iako nam je proizvodnja prioritet, nikad nećemo odbiti mogućnost da radimo i zaradimo“, priča Štefica.
„Naš jedini sin, Simon, najmlađi je u obitelji te on voli pomoći preko školskih praznika. Zbog obaveza u osnovnoj i glazbenoj školi ne stigne nam pomagati preko tjedna, iako bi on, kako kaže, stvarno to volio“, navodi kako cijela obitelj pridonosi slatkoj tvornici.
Osim obitelji, u proizvodnji imaju četiri zaposlenika koji vole raditi kao i obitelj Blaženić, jer kako kažu, svaki dan nosi svoje avanture.
Photo: Sandra Šimunović/PIXSELL
Njihovi najpoznatiji proizvodi su lizalice srce/cvijet. Tijekom božićne sezone ljudi naveliko kupuju lizalice Kišobran koje stavljaju kao dekoracija na božićno drvce ili ispod drvca kao poklon. „Naše proizvode možete vidjeti dok šetate adventskim i raznim sajmovima. Smatramo da su naši proizvodi pristupačni ljudima, a isto tako znamo da ljudi vole podržavati hrvatsku proizvodnju te, kako bih rekla, bez muke izdvoje par lipa više za naše hrvatske proizvode“, mišljenja je Štefica o reakcijama kupaca na njihove proizvode.
Uz lizalice srce/cvijet i Kišobran imaju i druge proizvode, rangirane po gramaži, od 20 grama pa sve do 190 grama. „Upravo smo u procesu izrade našeg najnovijeg proizvoda koji ima čak 300 grama, no o tome ćemo jedan drugi put“, ne otkriva puno Štefica.
„Glavna prednost naših lizalica je prepoznatljiv je Tutti-Frutti okus i upečatljive prirodne boje. Upravo zato što koristimo samo dopuštene prirodne boje ljudima se sviđa kvaliteta sirovina koju koristimo“, ističe.
Cijela proizvodnja je ručni rad. „Smjesa se kuha dva sata te se nakon toga izlijeva na “hladne stolove” gdje se hladi da bi se dalje mogla “razvlačiti” i dobiti bijelu boju. Dio smjese se odvoji za boje ,a ostatak se formira u valjak. Boje se slažu na bijelu masu te se stavljaju u naš veliki stroj “batch roller”. Smjesa se tamo grije te tako održava mekoću. Kada je masa mekana lakše se oblikuje i lizalice ispadnu ljepše. Iz “batch rollera” dio mase se vadi i ide na daljnje oblikovanje, pakiranje, hlađenje te deklariranje dok se cijela masa ne potroši“. U radnom danu kuhaju se dvije smjese koje teže zajedno oko 140 kilograma kako bi stigli isporučiti narudžbe, a sve da kupci budu zadovoljni brzinom isporuke i proizvodima.
Prošle godine su izlagali na najvećem sajmu slatkiša ISM Cologne u Njemačkoj, gdje su dobili mnogo poslovnih prilika za izvoz i unapređenje. „Trenutno se naši proizvodi mogu naći u Sloveniji, Belgiji, Njemačkoj te Bosni i Hercegovini. U procesu smo pregovaranja suradnje s Portugalom. Naši glavni kupci nalaze se u Hrvatskoj, a naši proizvodi se mogu kupiti u svim većim trgovačkim lancima u RH“, dodaje Štefica.
Kada su tek krenuli s obrtom Fantasia nisu se ni usudili sanjati da će se jednog dana njihova proizvodnja toliko proširiti da će imati četiri zaposlena, a kamoli da će izvoziti u druge zemlje. Prošle godine im je pogon postao premalen za tadašnju količinu proizvodnje te su morali proširiti prostor gdje su napravili još jedno skladište za sirovine, veliku sobu za odmor zaposlenika i produžetak pogona. U budućnosti se nadaju još većem proširenju i još većem broju zaposlenih.