”Pri izradi drvenoga posuđa najviše koristimo drvo hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka visoke kakvoće, ali i drvo agacije i murve. Bez drvene bačve nema vrhunskih i kvalitetnih vina. Primjerice, barrique bačve vinu daju posebne arome, tonove i miris. Na zahtjev vinara one mogu biti slabo, srednje ili jako paljene unutrašnjosti. Važno je napomenuti i kako je prednost drva u odnosu na inox i druge materijale ta što drvo propušta kisik. Ono je filter koji pomaže razviti arome na prirodan način”, objasnio je Milivoj Ivo Golub.
U bačvariji ”Golub”, osim izrade drvenog posuđa, dostupno je i održavanje te popravak istog. U ponudi su i namještaj od drvenog posuđa poput stolova-bačvi s barskim stolicama, stalaže za butelje, police, lusteri i mnogi drugi funkcionalni i ukrasni predmeti. Klijenti dolaze uglavnom preporukom, a kapaciteti su gotovo uvijek popunjeni. Kvaliteta proizvoda ove bačvarije prepoznata je u Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica. Veliku ulogu zasigurno je odigrala i strast prema poslu.
Photo: Marko Prpić/PIXSELL
”Najviše me veseli kad osjetim da sam nešto dobro napravio. To sam posebno osjetio na jednoj bačvi kad sam shvatio da sam blizu savršenstva u ovom poslu. To se ne može mjeriti financijskim, koliko unutarnjim zadovoljstvom. Mladi su nezainteresirani i brzo odustanu. Ovaj se posao kratkoročno ne isplati, ali dugoročno daje prekrasne plodove rada. Dobije se dragocjena vještina, poznavanje materijala i osjećaj da je nešto stvoreno vlastitim radom”, otkrio je Milivoj.
Uz to, istaknuo je i kako mu je u budućnosti fokus na prenošenju znanja nekome tko će imati volju i spretnost za taj posao.
Važno je spomenuti i kako je obitelj Golub uredila i javnosti predstavila impresivnu zbirku alata s čak 235 eksponata koji su se nekada koristili u izradi drvenoga posuđa, a tu su i stare fotografije tradicionalnog načina izrade bačava, kao i drveno posuđe korišteno u procesu proizvodnje vina. Ova zbirka je ujedno i nositelj statusa kulturnoga dobra Republike Hrvatske te se može razgledati svaki dan od 9.00 h do 19.00 h, a grupni posjeti mogu se organizirati po najavi.